We zijn hard bezig met onze nieuwe site!

Ziens-wijze - generatief identiteitssysteem & website

Realisatie:
1e kwartaal 2011

Medium/Discipline:
identiteit, website

Techniek:
HTML5, CSS3, Javascript, SVG, PHP, Shell scripts

Ziens-wijze is een praktijk voor coaching, persoonlijke begeleiding en groepstrainingen.

Het doel is het bereiken van meer harmonie in het denken, het voelen en het zijn. Niet zweverig maar concreet en persoonlijk. De praktijk van ziens-wijze is dan ook gebouwd op een fundament van deels 'harde wetenschap' (gezondheidszorg), deels persoonlijke ervaring en een deel spiritualiteit.

Mandala

Vanuit gesprekken en omschrijvingen van de idee├źn die aan de coachingspraktijk ten grondslag liggen is gekozen voor het concept van de mandala als vorm. Vooral omdat de mandala veel van de besproken uitgangspunten in zich verenigd; compleetheid, evenwicht, natuurlijke cycli, patronen, balans en disbalans, het onderbewuste/emotie. Mandala's als draaisymetrische voorstelling van het leven/de wereld, komen bijna in iedere godsdienst of levensovertuiging wel in de een of andere vorm terug. De psychoanalist Jung zag mandala's als "een representatie van het onderbewuste" en geloofde hiermee dat zijn schilderingen van mandalas hem in staat stelden emotionele afwijkingen te identificeren, en dat ze hem in staat stelden toe te werken naar spirituele volledigheid. Zo is de mandala te zien als goede indicatie van de spiritualiteit in het leven van een persoon. Als psychologisch fenomeen komen ze soms spontaan in dromen voor bij bepaalde staten van conflict. Meestal bestaat de mandala uit vier draaisymetrische delen (of een veelvoud daarvan), waardoor de patronen disbalans als het ware compenseren; de vier (of meer delen) draaien om een centraal punt, waar alles mee in verband staat zodat het veelvoud van de weergave van conflict (als bijvoorbeeld een warrige compositie van vormen), zichzelf compenseert in de herhaling hiervan om het middelpunt. Dit is te beschouwen als het zichzelf helende onderbewuste, niet vanuit bewuste reflectie maar vanuit emotie/instinct/natuur.

Voor het ontwerp van ziens-wijze is uitgegaan van de mandala als basisprincipe, als verwijzing naar deze principes. Hierbij is uitgegaan van de drie lagen van het 'zijn' (volgens antroposofisch principe): emotie/onderbewuste, denken/reflectie, daden/behoeften. Natuurlijk is het niet mogelijk volgens dit principe voor iedere persoon/client een eigen mandala te ontwikkelen, dus is op zoek gegaan naar een principe dat het toepasbaar zou maken voor iedereen. Dit is gevonden in het principe van de natuurlijke cycli.

Wij als mensen zijn vrij ver af komen staan van het natuurlijk ecosysteem, dat gereguleerd wordt door tijd, in de vorm van natuurlijke cycli. Veel vroegere samenlevingen waren zich al veel meer bewust van deze cycli en de invloed die ze hadden op de natuur en dus de mens, bijvoorbeeld de Egyptenaren en Maya's, die zelfs hun kalenders hieruit afleidden (luni-solaire kalender). Nog altijd zijn deze natuurlijke cycli van grote invloed op de natuur, denk bijvoorbeeld aan de maanstanden en eb/vloed, en de overeenkomst dat 13 maanrotaties op een dag na een jaar zijn. Of nog letterlijker, dat 1 maanrotatie 28 dagen duurt, even lang als de gemiddelde cyclus van de vrouw, en ook even lang als de herhaling van het 'emotioneel bioritme'.

De vorm van de elementen voor in de mandala is gevonden in het boek 'Inwijding' van Elisabeth Haich. Hierin wordt geschreven over de vier elementen van de oude egyptenaren; Vuur, Aarde, Water, Lucht. De vorm voor aarde is vierkant, water is rond, en voor god de driehoek (pyramide). Dit is uitgebouwd tot de volgende geometrische vormen:

Vierkant = Aarde / hart / emotie
Streep = Lucht/atmosfeer / denken
Cirkel = Water/leven / daden & behoeften
Driehoek = God/natuur / cycli/tijd

Mandala

De mandala die uit deze geometrische vormen wordt samengesteld heb ik afhankelijk gemaakt van de maankalender door regels op te stellen:

  • Vierkant (Aarde / hart / emotie): 4 seizoenen, aantal groot = seizoen
  • Streep (Lucht/atmosfeer / denken): maan van jaar = aantal, uur van dag = rotatie, dag van maan = rotatie
  • Cirkel (Water/leven / daden & behoeften): dag van maan = aantal groot van 28 totaal, uur van dag = positie (begin=midden, eind=buiten)
  • Driehoek (God/natuur / cycli/tijd): maan van jaar = aantal groot van 13 totaal, dag van maan = grootte v. groten

Kleur van het moment

De achtergrondkleur is gebaseerd op hetzelfde systeem; de seizoenen zijn gekoppeld aan een kleurencirkel, koude kleuren zijn de winter, warme kleuren de zomer. Op deze manier heeft iedere dag een kleur (verloop). Voor de helderheid wordt het uur van de dag genomen; de helderheid van de kleuren neemt toe tot de zon op z'n hoogste punt staat (12:00), daarna weer af tot bijna zwart om 0:00. Hierdoor ontstaat een systeem van logo's die ieder moment van het jaar uniek zijn. Dit systeem herhaalt zich na een jaar ('ongeveer', want er wordt ook een beetje willekeur toegepast).